El Servei de Salut Pública de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona ha començat a treballar amb els ajuntaments de la província un Pla de contingència en l’àmbit de la Salut Pública per estar més preparats per a futures crisis com la viscuda durant l’emergència sanitària provocada per la COVID-19.

Aquest pla és fruit de la situació excepcional viscuda, que ha demostrat la necessitat de respostes globals, del treball i la gestió a escala local. També ha quedat patent la importància de la prevenció i la protecció de la salut com a pilars fonamentals per al benestar i progrés de la nostra societat.

Els municipis han hagut de gestionar la crisi i han sigut claus per vetllar pel manteniment i reforç dels serveis bàsics cap a la ciutadania. Per aquest motiu s’ha vist que és imprescindible incrementar la resiliència de les administracions públiques a tots els nivells.

L’elaboració del pla ha comptat amb l’aprenentatge adquirit pels municipis durant aquesta situació excepcional

La Diputació de Barcelona ha comptat amb l’experiència d’Anthesis Lavola per a la redacció d’aquest pla i millorar l’acompanyament i suport que presta als municipis. El procés per dur a terme el pla ha aprofitat l’aprenentatge adquirit pels municipis durant aquesta situació excepcional a través de diverses accions de participació i debat virtuals.

Primer, amb una enquesta a les persones professionals de la Salut Pública de la província i, a continuació, amb cinc sessions de treball que han permès abordar diferents temes com la prevenció i seguretat en equipaments i instal·lacions o la gestió d’emergències, coordinació i disponibilitat de dades.

L’equip de Ciutat i Territori ha sigut l’encarregat de dinamitzar les sessions de treball i redactar el Pla de Contingència, gràcies al coneixement adquirit en projectes que posen l’accent en qüestions de salut lligades a l’entorn urbà.