El Parc Tecnològic de Barcelona Activa ubicat a Nou Barris, i que acull una quarantena d’empreses tecnològiques, realitza un projecte educatiu amb l’objectiu de potenciar les vocacions científiques i tecnològiques entre els estudiants de 10 a 18 anys d’aquest districte de la ciutat. L’objectiu del programa és fomentar les vocacions i donar a conèixer les professions vinculades a aquests àmbits perquè els estudiants les considerin una via laboral al mateix nivell que altres, a la vegada que els ajuda a millorar la seva comprensió del món que ens envolta.

El programa, dirigit a la comunitat educativa del districte de Nou Barris, també treballa per donar visibilitat al paper de la dona a l’àmbit científic i tecnològic. D’aquesta manera, ajuda a crear referents entre l’alumnat femení que hi participa i lluita per reduir la bretxa entre homes i dones existent a les disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) en un dels districtes on aquesta és més accentuada.

La gestió del programa s’ha renovat un any més i permetrà potenciar les professions científiques i tecnològiques entre l’alumnat del districte de Nou Barris

Anthesis Lavola gestiona el programa educatiu des de 2018 i, aquest 2020, l’equip Museus i centres de ciència ha renovat la gestió del programa de vocacions científiques i tecnològiques.

El programa consta de tres activitats: estades a empreses del Parc Tecnològic que generen una experiència en el context real d’una persona experta en el seu dia a dia a l’empresa i que acaba amb un concurs d’elevator pitch; el disseny de projectes tecnològics per buscar solucions mediambientals pel barri; i la realització d’un curtmetratge per mostrar el paper de la dona a la ciència i generar un espai de debat, reflexió i generació de referents femenins entre l’alumnat. Cada una d’aquestes activitats està formada per diferents sessions.

A més, tenint en compte el context actual de pandèmia causada per la Covid-19, s’ha treballat per garantir el funcionament del programa educatiu amb accions que es poden realitzar de forma digital en cas que es tornin a imposar mesures de distanciament social o limitació de la mobilitat.