El document dona les bases perquè els ajuntaments puguin elaborar plans de contingència contra la COVID-19 i altres malalties

El Servei de Salut Pública de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona ha treballat amb els ajuntaments de la província una guia que senti les bases per a que puguin elaborar els seus propis plans de contingència contra crisis sanitàries. L’objectiu és que els municipis estiguin més preparats per a futures crisis com la viscuda durant l’emergència sanitària provocada per la COVID-19.

El resultat d’aquesta feina és el document “Bases per elaborar plans de contingència dels serveis municipals de salut pública per fer front a la COVID-19”, presentat el dia 8 d’octubre en una sessió amb més de 130 assistents dels diferents municipis.

Aquest document és fruit de la situació excepcional viscuda, que ha demostrat la necessitat de respostes globals i, alhora, del treball i la gestió a escala local. També ha quedat patent la importància de la prevenció i la protecció de la salut com a pilars fonamentals per al benestar i progrés de la nostra societat.

Els municipis han hagut de gestionar la crisi i han sigut claus per vetllar pel manteniment i reforç dels serveis bàsics cap a la ciutadania. Per aquest motiu s’ha vist que és imprescindible millorar la resiliència dels serveis de salut pública dels ajuntaments.

L’elaboració del document ha comptat amb l’aprenentatge adquirit pels municipis durant aquesta situació excepcional

La Diputació de Barcelona ha comptat amb l’experiència d’Anthesis Lavola per dur a terme tot aquest procés de reflexió amb els ajuntaments, per redactar aquest document i, a partir d’aquí, per millorar l’acompanyament i suport que presta als municipis. El procés per dur a terme el document ha aprofitat l’aprenentatge adquirit pels municipis durant aquesta situació excepcional a través de diverses accions de participació i debat virtuals.

Aquestes accions han constat d’una enquesta que van respondre 130 persones professionals de la Salut Pública de la província, una vintena d’entrevistes a ajuntaments per conèixer en detall experiències rellevants i 5 sessions de treball, amb una assistència d’entre 20 i 40 persones, que han permès abordar diferents temes com la prevenció i seguretat en equipaments i instal·lacions o la gestió d’emergències, coordinació i disponibilitat de dades.

L’equip de Ciutat i Territori ha sigut l’encarregat de dinamitzar les sessions de treball i redactar la guia, gràcies al coneixement adquirit en projectes que posen l’accent en qüestions de salut lligades a l’entorn urbà.