Una muralla de plantes per millorar la vida de milions de persones

Imagineu un línia vegetal de 8.000 km de llarg, que permeti restaurar 100 milions d’hectàrees de sòl, capaç de segrestar 250 milions de tones de carboni i que ajudi a crear 10 milions llocs de treball en àrees rurals. I tot això per al 2030. Costa d’imaginar, oi?

Es tracta de la Great Green Wall, la Gran Barrera Verda, que es vol crear a l’Àfrica per contrarestar els efectes de la desertització, la crisi climàtica, la fam, els conflictes i la migració. Una enorme estructura vivent que anirà des de Senegal, tocant l’Oceà Atlàntic, fins a Djibouti, a la vora del Mar Roig.

Aquest colossal projecte vol donar resposta a tots aquests problemes que afecten al continent africà. Vol ajudar a la població de la zona del Sahel a desenvolupar sistemes per millorar la seva vida, a la vegada que frena la degradació de la natura, contribuint a 15 dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de la ONU.

14 mil milions de dòlars per finançar nous projectes i ajudar als objectius de cara a 2030

Fins al moment, s’han aconseguit diversos èxits que han de servir com a inspiració per a noves accions. Per exemple, a Senegal s’han plantat 12 milions d’arbres resistents a la sequera en menys de deu anys, mentre que a Etiòpia s’han restaurat 15 milions d’hectàrees de sòl degradat. A més, en el recent One Planet Summit fo Biodiversity promogut pel president francès, Emmanuel Macron, s’han donat més de 14 mil milions de dòlars per finançar nous projectes i aconseguir que la Gran Barrera Verda sigui una realitat al 2030.

Aquesta immensa estructura vegetal se situa en una zona semiàrida al sud del Sàhara i al nord del cinturó de sabanes humides que hi ha al centre del continent. Per això, les espècies plantades han d’estar adaptades a aquestes condicions per poder créixer sense problemes amb el clima de la zona. Gràcies a elles s’evitarà l’augment de la desertització i l’expansió del desert.

Una expansió que també té lloc a la banda nord del Sàhara i a la que han de fer front els països de la zona amb projectes semblants a la Gran Barrera Verda, com la proposta de l’ONG Acacias For All. Aquesta entitat vol crear una barrera d’acàcies entre Tunísia i Marroc per frenar el Sàhara.


Una iniciativa per inspirar a altres zones del món i aconseguir un futur més sostenible

Està clar que la crisi climàtica i la explotació no sostenible dels recursos naturals són els principals causants de la majoria de les problemàtiques que hi ha en el planeta. Però conèixer l’existència d’una iniciativa de la magnitud de la Gran Barrera Verda ha de servir com a espurna per a l’esperança. Com a desencadenant per poder desenvolupar nous projectes innovadors en altres zones del planeta que també estiguin patint greus problemes ambientals i socials, com l’Amazones o el sud-est asiàtic.

La solució a un futur més sostenible passa per una millor relació entre la humanitat i la natura que permet l’ús dels recursos de forma responsable. Hem començat la dècada decisiva i ara és el moment d’implementar de veritat les bones voluntats que fa uns anys que es proclamen. Si no s’actua ara, arribarem tard. Més tard del que ja anem.

COMPARTEIX-HO